Danskerne skal udpege designtalent

12.11.2013
MB11 FSC

Sidste års vindere af FSC Design Award: Sanne Kyed og Anne Nørbjerg

Det er i år lagt i hænderne på danskerne, når Danmarks største talent inden for bæredygtigt design får overrakt Mad & Boligs designpris ved FSC Design Award 2013.

Aller-Huset danner rammen, mens miljøminister Ida Auken er blandt deltagerne, når ”Mad & Boligs designpris”, i samarbejde med FSC Danmark, overrækkes den 20. november 2013 i København.

Det er ottende år i træk, at FSC Design Award afholdes, men første gang Mad & Bolig uddeler sin designpris. Formålet med konkurrencen er at udfordre Danmarks design- og arkitektstuderende til at tænke i nye baner og forene bæredygtighed med godt design lavet i materialet træ.

Til prisuddelingen skal der i år uddeles tre priser. Men modsat FSC Design Award og CRAFTED Prisen, hvor juryen finder en vinder, er det helt op til forbrugerne at afgøre, hvem der vinder Mad & Boligs designpris. Ifølge chefredaktør på Mad & Bolig, Charlotte Riparbelli, skal den nye læserpris tydeliggøre vigtigheden af at fremme bæredygtigt design:

”Vi er superstolte over, at vi sammen med FSC Danmark kan presse på udviklingen i designbranchen. Vi vil gerne være med til at påvirke de unge designtalenter til at tænke innovativt og tage bæredygtige materialevalg samtidigt med, at den bæredygtige tankegang også bliver top of mind hos forbrugerne og vores læsere. På Mad & Bolig vil vi gerne aktivt støtte op om bæredygtigt design, som på sigt giver alle en bedre verden at leve i,” siger Charlotte Riparbelli.

Også hos miljøminister Ida-Auken prioriteres bærdygtigt design højt:

“I de kommende år skal vi arbejde på at omstille samfundet til en grøn økonomi. Vores samfund skal drejes i en retning, hvor vi ikke tankeløst bruger løs af ressourcerne. Verdens skove har betydning for biodiversitet, rent drikkevand, CO2-lagring og arbejdspladser. I den grønne omstilling er det derfor vigtigt, at vi udnytter skovenes ressourcer bæredygtigt. Det kan vi blandt andet sikre ved at vælge bæredygtigt træ. Derfor synes jeg, at FSC Design Award er et godt initiativ”, siger Miljøminister Ida Auken.

Ændret syn på bæredygtighed
70 designstuderende fra landets design- og arkitektskoler kæmper om Mad & Boligs designpris. For deltagerne er konkurrencen en øjenåbner til at tænke bæredygtighed ind i deres designprocesser fra start til slut. For sidste års vindere har konkurrencen oven i købet været et springbræt til også at starte egen virksomhed:

”Konkurrencen har været det første skridt for os i retning af at skabe vores identitet i designbranchen. Vi er blevet eksponeret vidt omkring af FSC og andre medier, og konkurrencen har givet os mod på at starte vores eget brand Nordvink. Der er ingen tvivl om, at vi er blevet mere bevidste om bæredygtighed, og de produkter, vi indtil videre har lanceret, er alle i FSC-certificeret træ,” fortæller Sanne Kyed og Anne Nørbjerg – vindere af FSC Design Award 2012.

Vinderen af Mad & Boligs designpris afgøres via en afstemning på www.madogbolig.dk. Afstemningen løber fra den 13. til den 20, november 2013. Prisen overrækkes 20. november i Aller Medias hovesæde på Havneholmen i København og vil blive live streamet på madogbolig.dk

Baggrund
FSC står for Forest Stewardship Council og er en global non-profit mærkningsordning til træ og papir. FSC-mærket sidder på produkter som møbler og mælkekartoner. Træet kommer fra bæredygtige skove, hvor dyr og planteliv bliver beskyttet, og de mennesker, der arbejder i skoven, får uddannelse, sikkerhedsudstyr og en ordentlig løn. Alle typer skov kan FSC-certificeres – lige fra nordiske nåleskove til tropiske regnskove.

FSC Danmark er navnet på det danske FSC-kontor, som sammen med partnerne WWF Verdensnaturfonden og Verdens Skove står bag konkurrencen, som Mad & Bolig er mediepartner på.

FSC Design Award 2013 sponsoreres af Trip Trap, IKEA, JYSK og Coop. FSC Design Award, som uddeles for ottende gang, gives til det bedste design, som er produceret i certificeret træ. Det er et udvalg af møbelbranchens folk, der sidder i juryen, f.eks. Ikea, Trip Trap og øvrige af FSCs samarbejdspartnere. Visionen er, at godt design og kommercielt potentiale skal gå hånd i hånd med tanker om bæredygtighed. Læs mere på www.dk.fsc.org.