FEMINA har kendt kvinder i 140 år

06.02.2014

FEMINA forside uge 6

Jubilæum: I år er det 140 år siden, at Aller sendte Danmarks første ugeblad på gaden under navnet Nordisk Mønster-Tidende. Bladet kender vi i dag som FEMINA, og det har nu igennem mere end fire generationer dokumenteret samfundsudviklingen set gennem kvindeøjne.

Kvindeugebladet FEMINA kan i år fejre 140 års fødselsdag. Et jubilæum, der gør bladet til Danmarks ældste ugeblad. Den første udgave af FEMINA udkom helt tilbage i 1874 under navnet Nordisk Mønster-Tidende og blev udgivet af Laura og Carl Aller – stifterne af medievirksomheden Aller Media.

Dengang handlede bladet, som navnet antyder, om håndarbejde med mønstre og opskrifter til en lang række af datidens populære håndarbejdediscipliner og kvindesysler, men meget er sket siden 1874. FEMINA udgives stadig af Aller Media, men hvor Nordisk Mønster-Tidende henvendte sig til husmødre med inspiration til håndarbejde, henvender FEMINA sig i dag til selvstændige kvinder og dækker alle kvindelivets facetter.

”I de 140 år vi er udkommet, har kvindeliv gennemgået den største forandring i verdenshistorien. Kvinder er gået fra at være hjemmegående og økonomisk afhængige til at være udearbejdende og uafhængige. Fra at være husmødre til at være individer! FEMINA har fulgt, dokumenteret og inspireret de danske kvinder gennem hele denne 140-årige udviklingsrejse – og gør det stadig uge for uge. Den historie og position er vi sindssygt stolte af,” siger chefredaktør Camilla Kjems.

Det første blad udkom før opfindelsen af brysteholderen, læbestiften og kondomet. Før elektricitet, køleskabe, biler og færdigsyet tøj. Før kvinder kunne tage en uddannelse, havde valgret og aborten var fri. Før nogen opfattede husmoderens arbejde som – arbejde. FEMINA har dokumenteret sin samtid, og når man dykker ned i udgaverne fra de forskellige årtier, får man et billede af, hvad der optog kvinder og rørte sig i samfundet netop der.

”FEMINA har ændret sig i takt med, at kvinders interesser har ændret sig, og et dyk ned i vores arkiver er en spejling af og et tilbageblik på dansk kvindeliv gennem 140 år. Det er fantastisk spændende og til tider overraskende at bladre igennem de gamle udgivelser, hvor hele kvindehistorien bliver genoprullet,” siger Camilla Kjems.

FEMINA fejrer de 140 år med en stor jubilæumskampagne, der løber fra uge 6 til uge 15. Det hele skydes i gang med et stort særnummer, der udkommer i dag, og i løbet af jubilæumsperioden vil FEMINA igennem en række forskellige temaer sætte fokus på kvinderollen, ligestilling, mode, mad og sundhed og de mere eller mindre overraskende og sjove forskelle på kvindelivet dengang og nu.

FAKTA
Bladet startede i 1874 med et oplag på 3.000 eksemplarer og har i dag et oplag på ca. 50.000 stk. og knap 250.000 læsere.

Først i 1902 udkom bladet i farvetryk. Under Anden Verdenskrig var bladet nede fra de normale 36 fulde sider til blot 28 på grund af papirrationering.

I 1931 ændredes bladet format fra tabloid til A4. Samme år blev ”Modejournalen” tilføjet titlen på forsiden.

I 1942 var forsiden præget af datidens store problem: Rationeringskort. I samme periode bragte bladet noveller, modeguides til det tøj, man skulle have på om formiddagen før klokken 14.00, samt guide til brug af høkasser, når det var sparsomt med brændsel.

Først i 1952 blev ordet ”femina” introduceret på bladets forside. Femina er latin for kvinde.

FEMINA er startet af Laura og Carl Aller, der allerede i 1873 pantsatte deres indbo for at rejse penge til et trykkeri. Allerede et år efter kom Nordisk Mønster-Tidende på gaden.

Laura Aller var den første chefredaktør. Siden har 11 chefredaktører fulgt – heraf syv mænd.

FEMINAs chefredaktør i dag er Camilla Kjems.