Susanne Bier angriber den gode smags elite

25.10.2012

Danmarks mest succesfulde kvindelige filminstruktør har aldrig været populær hos kultureliten, fordi hendes film er for mainstream.

 

I et nyt interview til kvindeugebladet FEMINA gør hun op med den gode smag, som, hun mener, bremser al udvikling.

Susanne Bier gør op med den gode smags elite, for den gode smag forhindrer udvikling. Det fortæller Danmarks eneste kvindelige oscarvidende filminstruktør og publikumsfavorit til kvindeugebladet FEMINA i denne uge. Susanne Biers film sætter nemlig gang på gang billetrekord i biograferne, og ifølge den prisvindende instruktør er det de gode historier, der vækker genklang hos publikum – hverken det smalle elitære snit eller et kommercielt udgangspunkt.

”God smag er på mange måder en forhindring for udvikling. Og på mange måder en ekstremt begrænsende og kedsommelig instans, fordi der ligger en masse vaner, fordomme, forsigtighed og tilbageholdenhed i ’god smag’, som egentligt stopper mere, end det gør noget som helst andet. Jeg er ikke en uforbeholden tilhænger af god smag. Det mener jeg! I ’den gode smag’ ligger der et enormt fravalg, og det fravalg kan være dybt destruktivt,” udtaler Susanne Bier til FEMINA.

I interviewet fortæller Susanne Bier også om sin egen moderrolle og hendes syn på balancen mellem at have familie og gøre karriere på samme tid. I lighed med den gode smags elite gør hun op med de gængse normer og samfundskrav, som, hun mener, er hæmmende for især yngre kvinder. Kønskvotering er hun helt principielt imod.

”Det eneste rigtige er det, der fungerer for det enkelte menneske. At skulle påtage sig andres normer er i hvert fald giftigt. […] Så man kan sige, at både det indre og det ydre krav til, hvad man skal levere, gør, at rigtigt mange unge kvinder i dag opgiver. De bliver inficeret af det, og DERFOR tror jeg, der er for få kvinder i alle topstillinger,” udtaler Susanne Bier til FEMINA.

Hele interviewet med Susanne Bier kan læses i FEMINAs store guldnummer, der udkommer i dag den 25. oktober, og det er det største FEMINA nogensinde på hele 260 sider. I guldnummeret hylder FEMINA Danmarks 100 mest banebrydende kvinder for at sætte fokus på mangfoldigheden af de danske kvindelige talenter – talenter der kommer til udtryk i alle mulige former og brancher, og som nødvendigvis ikke altid er at finde på direktionsgangen i de store virksomheder.