Da det hele begyndte

Allers historie går over 140 år tilbage, og meget er sket siden Carl Julius Aller og hans hustru Laura stiftede Carl Allers Etablissement ved Holmens Kanal i København i 1873.

Nordisk Mønster-Tidende

Carl Aller havde i en alder af 15 år allerede en plan om, at han ville være bladudgiver. Det var ikke udgiver af dagblade men udgiver af ugeblade, der var hans mål. Laura havde flair for det poetiske og havde i en længere periode sendt breve til veninder med hækleopskrifter og symønstre, og hendes opskrifter var yderst populære.

Alt dette var med til at udvikle det blad, der blev til Nordisk Mønster-Tidende, som vi i dag kender som femina her i Danmark og Sverige samt som KK i Norge. Med den bladtitel slog ægteparret allerede fra starten fast, at de ville være en Nordisk virksomhed. Den 1. januar 1874 kom første nummer af Nordisk Mønster-Tidende på gaden.

Illustreret Familie Journal udkommer i Danmark, Sverige og Norge

Den 7. januar 1877 kom ugebladet, der henvendte sig til hele familien. Illustreret Familie Journal kom rigtig godt fra start, og der gik ikke mere end 2 måneder, før hoffet også meldte sig som abonnent. Kong Christian den IX fik leveret to eksemplarer hver uge.

På 18-års dagen for udgivelsen blev forsiden som noget nyt trykt i farver. Det var det første ugeblad i Skandinavien, der udkom med farvetryk.

I 1894 blev Aller i Sverige grundlagt, hvorefter den svenske udgave af Illustreret Familie Journal nu blev redigeret i Sverige.

I 1897 blev virksomheden i Norge grundlagt, og på samme måde som i Sverige blev bladet nu redigeret lokalt.

Næste generation tager over

Allerede længe før Carl og Lauras død i henholdsvis 1917 og 1926 havde deres to sønner overtaget ledelsen af virksomheden – og selvom virksomheden i 1930 omdannedes til et aktieselskab, fortsatte de næste generationer med at drive og udvikle virksomheden.

SE og HØR startede som Det Ny Radioblad

I 1940 udkom Det Ny Radioblad, som i 1953 blev relanceret som SE og HØR. Bladet indeholdt fra starten en radioprogramoversigt og omtale af disse. Ved fjernsynets fremkomst blev TV-programmer en vigtig del af bladets indhold.

Firmaet bombes af tyske håndlangere

Natten mellem den 23. og 24. januar 1945 skete det værst tænkelige, da Allers hovedsæde i Valby blev sprængt i luften af den forhadte terrororganisation ”Schalburg-korpset”, som havde både danske og tyske medlemmer.

Udover Aller blev bl.a. Glassalen i Tivoli, en lang række dagblades hovedsæder i provinsen og andre store virksomheder ramt. På trods af en hurtig genrejsning gav tyskerne ikke lov til, at bladene kunne udkomme under resten af besættelsen.

I 1963 købte virksomheden ugebladet Ude og Hjemme, som siden er blevet en del af firmaets portefølje. I 1987 overtog Aller BILLED-BLADET og ugebladet Søndags-BT, som siden er blevet til SØNDAG. Siden er også flere magasiner kommet til bl.a. ELLE, IN, Vi Unge og Mad&Bolig.

I 1971 blev Carl Allers Etablissement A/S til et moderselskab for Aller i Danmark, Sverige og Norge. I 1992 etablerede Aller sig også i Finland, hvor første udgivelse var en finsk version af SE og HØR under navnet Seiska.

Fjerde generation

I dag har Carl Allers Etablissement A/S skiftet navn til Aller Holding A/S, som fortsat er moderselskab for en moderne mediekoncern, der med et ugentligt oplag på flere millioner eksemplarer er den førende udgiver af ugeblade i Norden.

Da det danske firma i 2009 kunne tage et helt nyt mediehus i anvendelse på Havneholmen midt i København, markerede det også indledningen til en ny æra for Aller.

Det understregedes også af, at selskaberne i alle fire lande ændrede navn til Aller Media.

Aller Holding A/S er stadig en familiedrevet virksomhed, og i dag er det 4. generation siden Carl og Laura, der leder virksomheden.