Prisbelønnet dansk TV-dokumentar vinder BILLED-BLADETs TV-GULD-pris

Foto: Martin Høien

Den gribende og mesterligt fotograferede TV-dokumentar “Olegs krig” vinder TV-GULD-prisen som Årets TV-dokumentar.

Tre TV-dokumentarer var nomineret til mediebranchens største TV-pris, BILLED-BLADETs TV-GULD, som udover den flotte statuette også bliver belønnet med 100.000 kroner.

Prisen gik til TV-dokumentaren “Olegs krig”, der tager os med til Ukraines frontlinje, hvor vi gennem den 10-årige Olegs øjne bliver vidne til det uskyldstab, krigen gradvist påtvinger barnesindet.

Instruktør Simon Lereng Wilmont portrætterer indlevende, hvor centrale de nære relationer er, når verden – som man kender den – udvikler sig til en krigszone, der ofte genlyder af antiluftskyts og missilbombardementer. Og når naboerne flygter, og alt, hvad der er velkendt og trygt, opløses omkring en.

“Olegs krig” (DR2) var nomineret i kategorien Årets TV-dokumentar sammen med “Den anden side” (TV 2) og “Mændene, der plyndrede Europa” (DR1).

Mens det ene og alene er læserne, der kårer årets bedste TV-værter og -programmer, er det TV-GULD-komitéen, som kårer årets bedste TV-dokumentar.

TV-GULD-komitéen består i år af filminstruktør Bille August, komponist Bent Fabricius-Bjerre, filminstruktør Søren Kragh-Jacobsen, filmproducent Per Holst, skuespiller Cecilie Stenspil, programchef Karen Boel Thomsen, tidligere chef for DR-Dokumentar, cand.mag. Preben Wilhjelm, skuespiller og instruktør Hella Joof, radiovært og satiriker Huxi Bach, forfatter Sara Blædel, chefredaktør på BILLED-BLADET Annemette Krakau og producer Mads Egmont Christensen, der også er formand for komitéen.